top of page

Text från Wikipedia:

"Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt 6–10 kg, honor 4–6. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

 

Alla färger och vita tecken är tillåtna av FIFe och de nordiska independentklubbarna utom maskade, choklad- och lilafärgade. Det finns dock en maskad variant, neva masquerade.

Det har hävdats av uppfödare att sibirisk katt är hypoallergen (mindre allergiframkallande) än andra katter. Men inga säkra medicinska vetenskapliga bevis för det finns."

 

En familjemedlem hos oss som är kattallergisk har dock klarat av en veckas segelsemester med Zipper ombord utan allergi. Är man intresserad av en sibirisk katt trots tidigare känd allergi ska man alltid testa sin allergi med katten direkt.

bottom of page